Tentoonstellingen ter ere van het 400-jarig jubileum van Göteborg

Vier het 400-jarig jubileum van Göteborg!

Plan een zomer vol plezier voor het jubileum van de tweede grootste stad van Zweden

 

Zoals het gezegde gaat: beter laat dan nooit. Na een vertraging van twee jaar viert Göteborg het 400-jarig jubileum in 2023. De stad heeft een zomer vol concerten, tentoonstellingen, festivals, feesten en nog veel meer gepland voor dit grote evenement, iets dat je niet wilt missen!

 

Neem bij ons de ferry van Kiel of Frederikshavn en je bent direct in het hart van de stad. De handige locatie van onze terminal maakt het mogelijk om direct vanaf het schip te stappen of rijden en direct in de feestelijkheden te duiken. 

 

Feestelijkheden vinden plaats van 2 juni tot en met 3 september. 2023  De zomer is eigenlijk al het perfecte moment om te genieten van de unieke kunst en cultuur, het heerlijke eten, prachtige buitenruimtes en vriendelijke buurten van Göteborg. Het jubileum en de geplande evenementen zorgen voor nog wat extra reuring, het perfecte moment om te genieten van de tweede grootste stad van Zweden. 

 

Klik hier voor een lijst met evenementen tijdens het jubileum en bekijk de hoogtepunten van deze verjaardagsviering die zo lang op zich heeft laten wachten.

Tentoonstellingen ter ere van het 400-jarig jubileum van Göteborg

Datum: verschillende datums tot en met 31 december 2023

 

De belangrijke focus voor het jubileumjaar van Göteborg is kunst en geschiedenis. Tentoonstellingen die een terugblik bieden op vier eeuwen cultuur van Göteborg zullen te zien zijn bij de musea, galerijen, openbare ruimtes en verschillende locaties in de stad. Enkele hoogtepunten zijn “400 jaar geschiedenis” en “Wat maakt Göteborg bijzonder” van het Stadsmuseum van Göteborg. Deze toont een van de meest geliefde (en gehate) objecten in het museum; “A Genuis Mind,” een ode aan de straatkunsticoon Banksy in Eriksbergshallen; en nog veel meer. Veel tentoonstellingen kun je het hele jaar bezoeken. Je vindt hier een volledige kalender met tentoonstellingen.

Het Museum van Göteborg. Ontdek de boeiende prehistorie, het leven in de 19e eeuw, de ontwikkeling van het moderne industriële Göteborg en de enige tentoonstelling met een Vikingschip in Zweden, Äskekärrsskeppet.
Göteborgs Jubileumsfirande

Datum: 2 en 3 juni 2023

 

De vieringen van het jubileum beginnen met een knal met de Göteborgs Jubileumsfirande, een gratis muziek- en cultuurfestival voor alle leeftijden in de snelgroeiende wijk Frihamnen in de stad. De optredens zijn van een breed spectrum aan artiesten voor alle smaken en leeftijden, zoals het Göteborg Symfonieorkest, lokale indie-rocktroubadour Jens Lekman, popster Sarah Klang, electronicaduo Hooja, en vele anderen. Daarnaast zal het evenement worden bezocht door de koninklijke familie van Zweden, en is er geweldig eten, dansen en nog veel meer. Het is een verjaardagsviering die je gewoon niet mag missen.

Göteborgs Jubileumsfirande
Eriksbergs Kulturhamnsfestival

Datum: 26 en 27 augustus 2023

 

De hippe buurt Eriksberg aan het water is in de afgelopen jaren veranderd en heeft zich ontwikkeld, maar het rijke maritieme erfgoed is niet vergeten. Het Eriksbergs Kulturhamnsfestival is een hommage aan dit mariene erfgoed en een zeilevenement waarbij de haven is gevuld met schepen en de dokzijde vol activiteit en muziek is. Het is een geweldige manier om kennis te maken met een van de meest bruisende delen van de stad op het gebied van eten, cultuur en activiteiten. 

Eriksbergs Kulturhamnsfestival
Göteborgs Kulturkalas

Datum: 1 tot en met 3 september 2023

 

Het Göteborgs Kulturkalas (cultuurfestival van Göteborg) transformeert aan het eind van de zomer de pleinen en straten van de stad tot één groot feest dat een ode brengt aan alles dat met cultuur te maken heeft. Tijdens dit gratis evenement zijn er allerlei optredens, zoals livemuziek, dans, film, straatkunst, diverse vormen van kunstnijverheid, komedie, poëzie, en nog veel meer. Dit jaar wordt het festival gehouden in samenhang met het 400-jarig jubileum van Göteborg en is de verwachting dat het hoofdfestival en verschillende gerelateerde evenementen in de regio bijna 700.000 bezoekers zullen trekken. 

Göteborgs Kulturkalas
De Göteborg-jubileumparade

Datum: 2 september 2023

 

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een parade. Het afsluitingsweekend van het jubileum van Göteborg begint in stijl met de jubileumparade. De parade beweegt zich vanaf Gustafs Adolfs Torg Götaplatsen door het stadscentrum en biedt dans, muziek, praalwagens en nog veel meer ter herinnering aan de lange, boeiende geschiedenis van de stad.

Jubileumparade
Göteborgsvarvet Marathon

Datum: 3 september 2023

 

De Göteborgsvarvet Marathon, een van de meest geliefde hardloopwedstrijden van Scandinavië, biedt deelnemers de kans om samen met tienduizenden hardlopers langs de bezienswaardigheden en kanalen aan beide kanten van de rivier te rennen. De editie van 2023 is speciaal gepland voor de viering van het jubileum van Göteborg en belooft dit jaar extra speciaal te worden voor deelnemers en publiek.

Göteborgsvarvet Marathon
GETAGD
  • Gothenburg

Klantenservice

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je boeking? Neem contact op met onze klantenservice of vind de antwoorden op de meest voorkomende vragen in onze Veelgestelde vragen.