Landscape view of Quiraing mountains on Isle of Skye, Scottish highlands, United Kingdom

De beste bestemmingen voor roadtrips in het wilde westen van Schotland

De westkust van Schotland is doordrenkt van de magie van Schotland: van hooglanden en eilanden tot kastelen, distilleerderijen, filmlocaties en meer, via legendarische wegen die door de ruige wildernis snijden. Je avontuur begint met een overtocht naar Cairnryan met Stena Line. Reis door Ayrshire, neem dan de Argyll Coastal Route en vervolgens de North Coast 500 naar Durness. En zodra je de noordkust van Schotland bereikt, kun je rechtsomkeert maken of gewoon doorgaan!

Culzean Castle, Ayrshire

Culzean Castle dateert uit de 18e eeuw en werd gebouwd voor de familie Kennedy, een van de oudste clans in Schotland waarvan de afkomst terug te voeren is tot Robert the Bruce. Het kasteel is gelegen op een klif en omringd door weelderige tuinen, en maakt zodoende maximale indruk. Ook de overdadige ovale trap binnen in het kasteel is werkelijk uniek. Als je de kinderen na een overdaad aan antiquiteiten even hun gang wilt laten gaan, breng dan een bezoek aan de speelparken Adventure Cove en Wild Woodland op het landgoed.

Culzean Castle in Scotland perched on a mountainside near the water
Loch Lomond en het Trossachs National Park

Loch Lomond, de grootste waterpartij in het binnenland van Groot-Brittannië, is een perfecte plek om te wandelen en pittoreske dorpjes zoals Luss te verkennen. Ga voor het beste uitzicht naar het uitkijkpunt An Ceann Mòr bij Inveruglas. Om het meer van dichtbij te ervaren, zijn waterbusdiensten beschikbaar om je van pier naar pier te brengen, en je kunt je fiets gewoon meenemen aan boord. Er zijn hier ook talloze heuvels om te beklimmen, dus baan je een weg naar de top van je eerste Munro. 

Reflections of Loch Lomond, Scotland
Loch Fyne, Inverary en Kilmartin

Loch Fyne, de langste zeearm van Schotland, strekt zich 65 kilometer landinwaarts uit vanaf de Sound of Bute. Breng een bezoek aan Inverary om de magie van het meer te ontdekken, neem een kijkje bij Inverary Jail en Inverary Castle en ontdek overblijfselen uit de Bronstijd in het nabijgelegen Kilmartin Glen. De zetel van de Schotse Pictische koningen en de hoofdstad van het oude koninkrijk Dalriada zouden zich in Dunadd Fort hebben bevonden. 

The ancient site of Temple Wood at Kilmartin Glen, Argyll, Scotland. In use since the Neolithic, or Stone Age from about 5,000 years ago.  The ring of standing stones around a cobbled area an inner marker stones surrounds a central cist or stone lined burial chamber.
Oban en de westelijke eilanden

Oban, de toegangspoort tot de eilanden, is een vissersdorp en een veerhaven voor diegenen die naar de Hebriden-eilanden Mull, Coll, Barra en Islay reizen. In de zomer is het een populaire vakantiebestemming waar je je tegoed kunt doen aan heerlijk visgerechten. Bezoek McCaig’s Tower voor een geweldig uitzicht op de kustomgeving, bezichtig Dunollie Castle, het voorouderlijk huis van de McDougall-clan, of neem de ferry naar eilandgemeenschappen zoals Jura of Iona.  

Scenic View over Oban in Scotland
Glencoe, Fort William en Ben Nevis

Fort William, dat wordt gezien als de outdoorhoofdstad van Schotland, is de ‘place-to-be’ als je hogerop wilt komen. In de schaduw van Ben Nevis worden wandelaars hier verleid door de talloze Munro's. Afhankelijk van het seizoen kun je skiën en mountainbiken bij de Nevis Range Mountain Experience, en als dat te energiek klinkt, kun je altijd de gondeltocht van 15 minuten naar de top van Aonach Mòr afleggen.  
 

Hoewel ze niet zo hoog zijn, zijn de bergen en valleien van Glencoe volgens sommigen mooier, met name het dorp zelf. Maar waar je ook verblijft, er zijn tal van manieren om in beweging te komen. De regio is ook een populaire filmlocatie, waar bijvoorbeeld de James Bond-film Skyfall is opgenomen. En als iemand in de auto een Harry Potter-fan is, stop dan zeker even bij het Glenfinnan Viaduct, waar de Hogwarts Express zijn schilderachtige reis maakt van Perron 9¾ naar Zweinstein! 

Ben Nevis from Corpach, Lochaber, Scotland
Wester Ross en het Isle of Skye

Vanaf Fort William is het iets minder dan 160 kilometer naar het prachtige Isle of Skye, over de brug bij Kyle of Lochalsh. Als je ooit de Old Man of Storr of de Talisker-Distillery hebt willen bezoeken, dan is dit je kans. Bezoek als je terug bent op het vasteland Eilean Donan Castle en vervolg je reis via het beroemdste stuk van de North Coast 500: de bochten en hellingen van Bealach na Bà op weg naar Applecross. Het is een onvergetelijke rit met vrij uitzicht op het eiland Skye, de eilanden Rum en de Buiten-Hebriden – zodra de wolken zijn opgetrokken! Maar let wel op: deze weg is niet geschikt voor campers, caravans of onervaren bestuurders.

Mountain panorama with sun in Scotland, Isle of Skye - Old man of storr
Beinn Eighe en Gairloch

De magnifieke Torridon Hills steken ongegeneerd de Schotse hemel in. Verken ze vanuit Beinn Eighe National Park in het hart van Wester Ross. Het park biedt onderdak aan eeuwenoude dennenbossen, intimiderende bergkammen en steenarenden – en een rustige wandeling door de bomen naar het dorp Kinlochewe.  
 
Verder naar het noorden liggen de prachtige stranden van Gairloch, waaronder het toepasselijk genaamde Big Sand. Gairloch biedt ook uitzicht over The Minch tot aan de Hebriden en een museum dat veilig is gevestigd in een nucleaire bunker. Het is ook het begin van de Hebridean Whale Trail, een initiatief om toegankelijk, niet-belastend walvistoerisme vanaf het land te stimuleren.  

View to Beinn Eighe, Highlands, Scotland
Durness en Sutherland

Sutherland beslaat een groot deel van de North Coast 500 en wordt gekenmerkt door slingerende wegen, grillige landschappen en lege stranden met helder turquoise water. Durness is een geweldige plek om te bezoeken dankzij de talloze kustwandelingen en de geologische onmetelijkheid van Smoo Cave in de buurt. Op weg naar het noorden wil je misschien even een kijkje nemen bij de hoogste waterval van Groot-Brittannië: Eas a’ Chual Aluinn. Het is een pittige wandeling naar boven, maar het uitzicht op Assynt is zeker de moeite waard.

Durness Beach, Lairg, Highlands, Scotland
Inverness en Cairngorms National Park

Hoe je vanuit Durness terugkeert naar Cairnryan is aan jou. Je kunt via dezelfde weg teruggaan of de snellere route nemen via Inverness, het Cairngorms National Park, Stirling en Glasgow. Het is een behoorlijke tocht – 442,5 kilometer om precies te zijn – maar met tussenstops als Loch Ness, Aviemore, Balmoral en Stirling Castle is de rit zeker de moeite waard! En als je de vakantie echt wilt verlengen, kun je ook de North Coast 500-route nemen van Durness via Caithness en John O’Groats naar Inverness voordat je uiteindelijk huiswaarts keert.

Ruins of Urquhart Castle by Loch Ness

Snelle feiten

Distance from Cairnryan to Culzean Castle

Image
Title
Afstand van Cairnryan naar Culzean Castle
Description

Het is 53 km van Cairnryan naar Culzean Castle

Distance from Cairnryan to Fortwilliam

Image
Title
Afstand van Cairnryan naar Fort William
Description

Het is 294 km van Cairnryan naar Fort William

Distance from Cairnryan to Durness

Image
Title
Afstand van Cairnryan naar Durness
Description

950 km, met inbegrip van de bestemmingen genoemd in deze gids.

Best season to go

Image
Title
Het beste seizoen voor een bezoek
Description

De zomer betekent wellicht toeristen en muggen, maar de winter brengt zwaar weer met zich mee en veel attracties zijn van november t/m maart gesloten. Toch valt er, als je van bergsporten houdt en je goed voorbereidt, het hele jaar door genoeg te beleven.

Know before you go

Image
Title
Wat je moet weten voor je vertrekt
Description

Delen van deze route nemen je mee over de North Coast 500. Plan vooruit en zorg dat je op elk moment van het jaar bent voorbereid op lastige rijomstandigheden en barre weersomstandigheden. En boek je accommodatie ruim van tevoren!

Geselecteerde bestemmingen in deze gids

Klantenservice

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je boeking? Neem contact op met onze klantenservice of vind de antwoorden op de meest voorkomende vragen in onze Veelgestelde vragen.