Stadslandschap met groot havenkanaal en Duitse kerk (Christinae-kerk) in de schemering in Göteborg, Zweden

De museums die je gezien moet hebben

Kunst, geschiedenis en nog veel meer in heel Göteborg

 

Göteborg is een van de rijkste plekken voor kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap in Scandinavië. De historische architectuur, omarming van artistieke individualiteit en het brede aanbod van straatkunst doen een wandeling door de tweede grootste stad van Zweden aanvoelen alsof je door een levende tentoonstelling wandelt. 

 

De vele museums van Göteborg zijn belangrijke voorbeelden van de liefde die de stad altijd heeft gehad voor kunst en geschiedenis. Je kunt bij de vele tentoonstellingen genieten van oude artefacten en moderne meesterwerken. Prehistorische wezens en futuristische wetenschap. Je kunt zelfs apen tegenkomen. 

Tentoonstellingen ter ere van het 400-jarig jubileum van Göteborg

Kunst en geschiedenis zijn in de zomer van 2023 de belangrijkste focus tijdens de viering van het 400-jarig jubileum van Göteborg. Speciale tentoonstellingen kijken terug op vier eeuwen geschiedenis, en zijn te zien bij de musea, galerijen, openbare ruimtes en verschillende locaties in de stad. Enkele hoogtepunten zijn “400 jaar geschiedenis” en “Wat maakt Göteborg bijzonder” van Stadsmuseum Göteborg. Deze toont een van de meest geliefde (en gehate) objecten in het museum; “A Genuis Mind”, gefocust op de straatkunsticoon Banksy in Eriksbergshallen; en nog veel meer.

 

Veel tentoonstellingen kun je tot het eind van 2023 bezoeken. Je vindt hier een volledige kalender met evenementen. 

Het 400-jarig jubileum van Göteborg
Göteborgs Stadsmuseum

Het Göteborgs Stadsmuseum, dat zich bevindt in het voormalige gebouw van de Zweedse Oost-Indische Compagnie, is eenvoudig te herkennen langs de kanalen van de stad. Het museum vertelt het verhaal van de evolutie van het leven in Zweden, van de prehistorie tot de moderne tijd. Van mode tot muziek, en van de avonturen van de Vikingen tot industriële innovaties, het is een plek waar kunst en geschiedenis hand in hand gaan. 

Stadsmuseum en Christinae Kyrka bij het grote havenkanaal in Göteborg, Zweden
Göteborgs Konstmuseum

Het Göteborgs Konstmuseum (kustmuseum Göteborg) is het middelpunt van het kunstdistrict van de stad en verwelkomt bezoekers met een iconische Poseidon-fontein. Het museum stelt werken van wereldberoemde meesters als Picasso, Van Gogh en Rembrandt tentoon, naast bekende Zweedse kunstenaars en anderen. De weelde aan schilderijen, beeldhouwwerken, tapijten en nog veel meer heeft het de reputatie als een van de beste kunstcollecties van Noord-Europa bezorgd. Het is een museum dat je niet mag missen als kunstliefhebber, omdat je er vele uren of zelfs een hele dag kunt wegdromen. 

Johner Bildbyra AB
+46 8 644 83 30
info@johner.se
sales@johner.se
Göteborgs Naturhistoriska Museum

Het Göteborgs Naturhistoriska Museum (natuurhistorisch museum) ligt ook op een handige locatie op een heuvel boven het park Slottsskogen. Dit museum biedt verschillende opgezette dieren uit een planetaire evolutie van 3,8 miljoen jaar, zoals gefossiliseerde dinosaurusskeletten en grote en kleine dieren uit de oceanen, savannes en bergen van de wereld. Het is ook de plek van een van de beroemdste bewoners van Göteborg: een opgezet walviskalf van 16 meter. 

Vrolijke moeder en dochter die tentoonstellingen over de afgelopen eeuwen in een museum bekijken
Universeum

Wetenschap komt tot leven in het Universeum. Dappere bezoekers kunnen de strijd aangaan met touwbruggen waarmee ze een indoorregenwoud van meerdere verdiepingen met apen en toekans ontdekken. Je kunt ook het prachtige aquarium bezoeken waar je haaien door transparante tanks boven je hoofd ziet zwemmen. Het museum biedt ook interactieve displays over ruimtevaart, gezondheid en meer. Het is een belevenis die zo leuk is dat je bijna vergeet dat je steeds nieuwe dingen leert: deels dierentuin, deels laboratorium, deels speeltuin, en allemaal geweldig. 

Gelukkig gezin bij aquarium in oceanarium. Samen tijd doorbrengen
Volvo Museum

Volvo is verweven met de identiteit van Göteborg, en het museum van de legendarische autoproducent is een must voor autoliefhebbers en beginnelingen. Er staan meer dan 100 objecten die de geschiedenis van Volvo vertellen, zoals auto’s, bussen, vrachtwagen en meer, evenals de focus op de verschillende innovaties van het bedrijf op milieu- en veiligheidsgebied. Het museum zal binnenkort verhuizen naar een ultramoderne faciliteit vlak bij Liseberg. Grijp daarom deze kans om het Volvo Museum nog in zijn originele staat te zien, voordat dit ook onderdeel wordt van de rijke geschiedenis van het bedrijf.

OLYMPUS DIGITALE CAMERA
Maritiman

Het Maritiman museum biedt een unieke, interactieve manier om de impact van de zee en de maritieme cultuur op de stad te ontdekken – en de impact van de stad op het water. Dit ‘levende museum’ aan de iconische waterkant van de stad, biedt je de kans om een onderzeeër van binnen te ontdekken, aan boord te gaan van een torpedojager, en nog veel meer. En je leert tegelijkertijd over de rijke geschiedenis van het leven op zee in Scandinavië. Stap aan boord voor plezier, leren en een unieke manier om geschiedenis tot leven te brengen. 

Uitzicht op de haven in de stad Göteborg
Världskulturmuseerna

Göteborg is een internationale gemeenschap en Världskulturmuseerna (museum van wereldcultuur) biedt een manier om de bijdrages en tradities van mensen uit de hele wereld te ontdekken. Het museum bevindt zich op een prachtige moderne locatie vlak bij Liseberg. De tentoonstellingen van het museum worden regelmatig gecombineerd met festivals, muziek, eten en meer, een unieke manier om jezelf onder te dompelen in culturen en meer te weten te komen over hun impact en invloed op de regio. 

moeder en kind kijken naar historische amforen in een museum
GETAGD
  • Gothenburg

Klantenservice

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je boeking? Neem contact op met onze klantenservice of vind de antwoorden op de meest voorkomende vragen in onze Veelgestelde vragen.