Zoek & boek

Reizen met huisdier naar Noorwegen & Zweden

Neem uw huisdier mee op een Stena Line ferry naar Noorwegen en Zweden.

Aan boord van de Stena Line schepen op de Scandinavische en Baltische routes is het mogelijk uw huisdier(en) (hond/hulphond of kat) mee te nemen. Het vervoer van huisdieren is gebonden aan de voorwaarden van het EU-dierenpaspoort. Wij verzoeken u deze voorwaarden aandachtig door te lezen vóór u de boeking maakt.

Belangrijk: de onderstaande eisen moeten door de eigenaar van het dier in de hieronder genoemde volgorde worden uitgevoerd. Stena Line is niet verantwoordelijk voor de informatie en kan niet aansprakelijk worden gesteld indien informatie onvolledig is of tussentijds wordt gewijzigd. De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor alle reisdocumenten van het dier. Voor het vervoer van dieren en eventuele verliezen c.q. schade kan Stena Line niet aansprakelijk worden gesteld.


Scandinavische routes

Voor welke dieren?
Alle huisdieren (honden/hulphonden en katten) die voldoen aan onderstaande voorwaarden komen in aanmerking. Kijk voor de laatste informatie op:
www.sjv.se (Zweden)
www.mattilsynet.no/english (Noorwegen)

Voorwaarden
Huisdieren in een speciale huisdieren hut Passagiers die met hun huisdier naar Zweden, Noorwegen of Letland reizen, moeten er voor zorgen dat hun huisdier de volgende procedure heeft ondergaan:

EU-dierenpaspoort
Het is uitsluitend mogelijk te reizen met het EU-dierenpaspoort. Deze bestaat uit twee delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de identiteit van het dier, de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Achterin staat een gedeelte dat de uitgever zelf mag invullen. De Nederlandse versie van het EU-dierenpaspoort is verkrijgbaar via uw dierenarts.

Microchip
Het huisdier moet voorzien zijn van een elektronische transponder (chip) of tatoeage hebben waarmee het dier geïdentificeerd kan worden. De chip moet voldoen aan de ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785. Er zijn verschillende organisaties waar het elektronische identificatienummer kan worden geregistreerd. Een goede registratie heeft als voordeel dat een weggelopen dier gemakkelijk kan worden teruggevonden.

Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)
Het huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet na het aanbrengen van de microship gebeuren. De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) kan pas plaatsvinden als uw huisdier tenminste 3 maanden oud is. Na de inenting moet u nog 21 dagen wachten voordat u mag reizen met uw huisdier. Vaccinatie voor honden tegen Leptospirose en hondenziekte (Canine Distemper) wordt aangeraden. Dit kan de dierenarts doen. Diezelfde dierenarts is ook bevoegd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-dierenpaspoort.

Wormenbehandeling
Uw huisdier moet een behandeling tegen lintworm hebben gehad als u naar Noorwegen reist. Uw huisdier moet binnen 24 - 120 uur voor grensovergang door een dierenarts worden ontwormd met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. De dierenarts vult dit in het paspoort in, hierbij moet de datum en het gebruikte merk worden vermeld. Blijft u langer dan 28 dagen in Noorwegen dan moet de ontworming herhaald worden door een Noorse dierenarts en dient te worden bijgeschreven in het EU-dierenpaspoort.

Melden bij douane
Voor Noorwegen is het voldoende om bij binnenkomst door Rood (Douane) te rijden om de papieren te overleggen.

Aan boord van de schepen
Om het papierwerk op tijd te behandelen, vragen wij u om minstens 60 minuten voor vertrek in de haven aanwezig te zijn. Huisdieren ((hulp)honden en katten) mogen meereizen op de volgende routes, waarbij de volgende voorwaarden en regels van toepassing zijn. 

Algemene regel: Honden moeten te allen tijde zijn aangelijnd in de openbare ruimtes en mogen nooit alleen gelaten worden! Voor de routes Rostock - Trelleborg, Gdynia - Karlskrona en Travemunde - Liepaja dient u hond tevens te zijn gemuilkorfd.

Baltische routes

Voor (hulp)honden en katten, die worden vervoerd over de grenzen binnen de Europese Unie is een dierenpaspoort verplicht. Het dierenpaspoort moet duidelijk worden toegewezen aan uw huisdier. Uw huisdier moet een ISO tatoeage of microchip hebben en het identificatienummer moet in het paspoort staan. Naast gegevens over uw huisdier en uw gegevens moet er een veterinair bewijs zijn van een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid. Gedetailleerde informatie is te vinden bij de respectievelijke toeristische diensten.