Welke identificatie documenten heb ik nodig om te reizen?

De identificatie die je nodig hebt, verschilt per land en is afhankelijk van je nationaliteit. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je over alle documentatie beschikt die nodig is om te voldoen aan de vereisten op het gebied van immigratie, douane, gezondheid en andere relevante regelgeving. Als je niet de juiste documentatie kan overleggen, kun je een boete krijgen die je moet betalen.

 

Identificatie documenten om te reizen

Reizen tussen Engeland en Nederland: Geldig paspoort met MRZ code*. Houders van een ander paspoort moeten bij de relevante ambassade navragen welke paspoort- en visumvereisten er gelden. 

Reizen tussen Ierland en Frankrijk: Geldig paspoort met MRZ code* of een Europese identiteitskaart met MRZ code**. Houders van een ander paspoort moeten bij de relevante ambassade navragen welke paspoort- en vsumvereisten er gelden.

Reizen tussen Groot-Brittannië en Ierland: Inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Ierland die tussen Groot-Brittannië en Ierland reizen hebben geen paspoort nodig om te reizen, maar worden geadvisseerd om het volgende mee te nemen als bewijs van identiteit. Een geldig paspoort met MRZ code*, een rijbewijs met foto, een geboorteakte,een Europese identiteitskaart met MRZ code**, een nationale identiteitskaart***, een internationale studentenkaart, ziektekostenverzekerings-/sociale zekerheidskaart met foto, bus/treinkaart met foto of werknemers-ID met foto.

Reizen tussen Zweden en Denemarken: Geldig paspoort met MRZ code*. Voor reizigers buiten de EU/EER is een paspoort met MRZ code* het enig geldende identiteitsdocument, zelfs voor kinderen.

Reizen tussen Zweden, Duitsland, Polen en Letland: Geldig paspoort met MRZ code* of een nationale identiteitskaart met Europese standaard en MRZ code.

Reistransport van voertuigen tussen Zweden, Polen en Letland: Als je met een voertuig reist, dan dien je een geldig technisch paspoort van het voertuig (origineel) voor te leggen aan de check-in. Als je ook voor een aanhangwagen geboekt hebt bij je reservatie, dan dien je ook hiervan een technisch paspoort (origineel) voor te leggen.

 

* Paspoort geldig voor minstens 3 maanden.

** Een MRZ is een code die digitaal kan uitgelezen worden. Deze code wordt toegevoegd aan de pagina met persoonlijke gegevens van een identiteitsdocument. De code bestaat meestal uit 1-3 regels met letters en cijfers, die de persoonlijke informatie van de documenthouder bevatten.

*** Uitgegeven door een EU-lidstaat.

 

Let op: Identificatie in digitale vorm is geen geldige vorm van identificatie als je met Stena Line reist.

Passagiers jonger dan 18 die zonder ouder/voogd reizen, moeten een ingevulde en afgedrukte volmacht en een geldig identiteitsbewijs kunnen voorleggen. De machtiging kan worden gedownload in het Deens of Engels.

 

Reisdocumenten voor passagiers op routes tussen Engeland en Nederland

 

Alle EU-burgers (inclusief kinderen en baby’s) moeten een geldig paspoort hebben dat geldig is tot na de terugkeerdatum als ze reizen van/naar Engeland.

 

Alle burgers van het Verenigd Koninkrijk (inclusief kinderen en baby’s) moeten een geldig paspoort hebben dat geldig is tot 3 maanden na de terugkeerdatum als ze reizen van/naar Nederland.

 

Andere paspoorthouders dienen de relevante ambassade te raadplegen over paspoort- en visumvereisten.

 

Reisdocumenten van passagiers op routes tussen Groot-Brittannië en Ierland

 

Britse of Ierse staatsburgers, die op reizen tussen Groot-Brittannië en Ierland, hebben geen paspoort nodig om naar Groot-Brittannië of Ierland te reizen, maar worden geadviseerd om een identiteitsbewijs mee te nemen. Een geldig paspoort of Iers identiteitsbewijs, rijbewijs met foto, internationale studentenkaart, door de overheid uitgegeven identiteitskaart met foto, ziektekostenverzekerings-/sociale zekerheidskaart met foto, bus/treinkaart of werkvergunning met foto is meestal voldoende. Een geboortecertificaat volstaat als identiteitsbewijs voor kinderen (17 jaar en jonger zonder identificatie met foto) om mee te mogen reizen op onze afvaarten. Niet-Britse/Ierse staatsburgers hebben een geldig paspoort en een visum nodig, indien van toepassing. Je moet contact opnemen met de relevante ambassade over visumvereisten voordat je reist.

 

Passagiers die zonder geldige documentatie in onze havens in Groot-Brittannië of Ierland aankomen, mogen Groot-Brittannië of Ierland niet betreden.

 

Reisdocumenten van passagiers op routes tussen Ierland en Frankrijk

 

Staatsburgers van het Verenigd Koninkrijk die naar/van het vasteland van Europa reizen, moeten een geldig paspoort meenemen. Vergeet niet dat de naam op je paspoort overeen moet komen met de naam op je boeking, anders kun je mogelijk niet reizen en is je verzekering mogelijk ongeldig.

 

Een paspoort voor alle staatsburgers van het Verenigd Koninkrijk (inclusief kinderen en baby's), geldig tot 3 maanden na de voorgestelde datum van terugkeer, is vereist voor alle reizen naar continentaal Europa. We behouden ons het recht voor om de details van dergelijke documentatie te controleren en vast te leggen en om je de toestemming om aan boord te gaan te weigeren als dergelijke documentatie niet naar onze tevredenheid wordt overlegd. Je bent verplicht om ons volledig te vergoeden voor boetes, repatriëring of andere verwijderingskosten, detentiekosten en alle gerelateerde kosten die wij mogelijk oplopen als gevolg van het niet overleggen van dergelijke documentatie aan de relevante autoriteiten.

Het is belangrijk om je paspoort bij de hand te hebben voor mogelijke inspectie bij het inchecken, het aan boord gaan van het schip, het ontschepen van het schip en bij het betreden van een land.

 

EU-burgers die in het bezit zijn van een officieel erkende Europese identiteitskaart of een geldig paspoort met MRZ-code kunnen deze gebruiken wanneer ze tussen Ierland en Frankrijk reizen. In sommige gevallen kan ook een visum vereist zijn. Vergeet niet dat de naam op je paspoort/EU-identiteitskaart overeen moet komen met de naam op je boeking, anders kun je mogelijk niet reizen en is je verzekering mogelijk ongeldig. 

Een paspoort/EU-identiteitskaart voor alle EU-staatsburgers (inclusief kinderen en baby's), geldig tot na de datum van terugkeer, is vereist voor alle reizen naar/vanuit Frankrijk.

 

Andere paspoorthouders dienen de relevante ambassade te raadplegen over paspoort- en visumvereisten.

 

Reisdocumenten van passagiers op routes tussen Zweden en Denemarken

 

Voor reizigers vanuit de EU/EER kan een geldig paspoort met MRZ-code of een nationale identiteitskaart van de EU-norm met een MRZ-code en/of chip, uitgegeven door een nationale autoriteit binnen de EU/EER, worden gebruikt. Burgers uit Scandinavische landen kunnen ook een rijbewijs gebruiken dat in een Scandinavisch land is uitgegeven.

 

Dit geldt voor alle reizigers, maar kinderen jonger dan 18 jaar die reizen met een voogd zijn een uitzondering en kunnen op het ID van hun voogd reizen.

 

Opmerking:

  • Noorse bankpassen zijn geen geldige vorm van identificatie wanneer je met Stena Line reist.
  • Elektronische rijbewijzen zijn geen geldige vorm van identificatie wanneer je met Stena Line reist.

 

Voor reizigers van buiten de EU/EER is een paspoort met MRZ-code het enige geldige identiteitsbewijs, zelfs voor kinderen.

 

Reisdocumenten van passagiers op routes tussen Zweden, Duitsland, Polen en Letland

 

Op Stena Line-routes tussen Duitsland & Zweden, Polen & Zweden, Letland & Zweden en Duitsland & Letland kan een geldig paspoort met MRZ-code of een nationale EU-identiteitskaart met een MRZ-code en/of chip, uitgegeven door een nationale autoriteit binnen de EU/EER, worden gebruikt. Dit geldt voor alle reizigers, inclusief kinderen. 

 

Het paspoort of de ID-kaart moet bij het inchecken worden getoond. Als je geen geldig paspoort of ID-kaart hebt, mag je niet meereizen. 

 

Reisdocumenten voor voertuigen op routes tussen Zweden, Polen en Letland

 

Wanneer je met een voertuig reist, moet bij het inchecken een geldig technisch paspoort (origineel) van het voertuig worden getoond. Als er een aanhangwagen is geboekt bij de boeking, moet het technische paspoort (origineel) van de aanhangwagen ook worden getoond.

 

De bovenstaande regels zijn de algemene regels van Stena Line voor het reizen op onze ferry’s.