Zoek & boek

Reis met je huisdier naar Ierland

Neem je huisdier mee op een Stena Line ferry overtocht van Liverpool naar Belfast.


Op vakantie met uw huisdier

Het is natuurlijk hartstikke gezellig om je hond of kat mee op vakantie te nemen. Samen genieten van mooie wandelingen en een nieuwe omgeving! Om ervoor te zorgen dat zo'n reis voor zowel mens als dier een succes wordt, is een goede voorbereiding nodig. Daarom hier wat handige tips.

Voor het vervoer van huisdieren (hond/hulphond, kat of fret) met Stena Line op de ferryroutes naar Ierland is het van belang dat je op de hoogte bent van de, voor de EU, geldende regels ten aanzien van huisdieren.

Stena Line wenst jou en je huisdier(en) een prettige overtocht.

DE PROCEDURE (STAP VOOR STAP)


Stap 1 - Microchip/tatoeage

Je huisdier moet voorzien zijn van een elektronische transponder (chip) waarmee het dier geïdentificeerd kan worden. De chip moet voldoen aan de ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785. Er zijn verschillende organisaties waar het elektronische identificatienummer kan worden geregistreerd. Het nummer, de locatie en de datum van inbreng van het microchip moeten worden vermeldt in het EU dierenpaspoort.

De plaatsing van de microchip moet gedaan worden voordat het huisdier de rabiësinenting krijgt. Op alle documenten voor je huisdier moet namelijk het nummer van de microchip staan, anders zijn ze niet geldig.

Een goed leesbare tatoeage, geplaatst voor 3 juli 2011, wordt ook geaccepteerd.

Stap 2 - Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)

Je huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet na het aanbrengen van de microchip gebeuren. De dierenarts is bevoegd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-dierenpaspoort. Check of de dierenarts de onderstaande gegevens correct en volledig invult in het EU-dierenpaspoort:

  • Geboortedatum en leeftijd
  • Nummer, datum van plaatsing en de locatie van de microchip op het lichaam van het huisdier
  • Datum van vaccinatie (met geldigheidsduur en hervaccinatie datum)
  • Productnaam van het vaccin
  • Serienummer van het vaccin
  • Handtekening en stempel van de praktijk

De rabiës vaccinatie dient 12 weken na geboorte te zijn uitgevoerd.

De geldigheidsduur van de rabiësinenting wordt bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter en kan variëren van 1 tot 3 jaar). De dierenarts dient de geldigheidsdatum duidelijk in het EU-dierenpaspoort te vermelden.

Na rabiësvaccinatie is de wachttijd voor EU & geregistreerde landen 21 dagen. Reizen is toegestaan vanaf de 22ste dag. Voor niet geregistreerde landen bedraagt de wachttijd 30 dagen na vaccinatie en blijft de bloedtest verplicht. Reizen is dan mogelijk 3 maanden na de 30 dagen wachttijd (totaal 4 maanden).

Stap 3 - Bloedtest

Bij het vervoer van huisdieren naar Groot-Brittannië en Ierland, afkomstig uit de Europese Unie of een geregistreerd land hoeft geen bloedtest te worden uitgevoerd. Huisdieren afkomstig uit een NIET geregistreerd land moeten nog wel een bloedtest hebben ondergaan (nadat de microchip is aangebracht). Deze test moet aantonen dat het dier is gevaccineerd tegen rabiës. Deze test moet binnen de termijnen die zijn vastgesteld in de nationale regelgeving zijn uitgevoerd. Voor Groot-Brittannië en Ierland betekent dit: een test vier maanden voor vertrek. De bloedtest hoeft maar één keer te worden uitgevoerd. Maar dan moet het huisdier, volgens bijsluiter van het vaccin, worden ingeënt tegen rabiës. De dierenarts moet dit af tekenen in het dierenpaspoort middels een handtekening en stempel van de praktijk.

Informatie over welke landen lid zijn van de Europese Unie & geregistreerde en niet-geregistreerde landen

Stap 4 - Wormen- en tekenbehandeling

Alleen een hond moet een wormenbehandeling hebben gehad, uitgevoerd door een officiële dierenarts. Deze behandeling moet tussen 24 en 120 uur voor aankomst in Harwich plaatsvinden. Behandeling tegen teken is niet meer verplicht maar wordt wel aangeraden. De dierenarts moet deze gegevens invullen in het EU-dierenpaspoort onder sectie VII (worm).

Onderstaande gegevens moeten correct en volledig ingevuld in het EU-dierenpaspoort staan:

  • Productnaam en fabrikant
  • Datum en tijdstip van de behandeling
  • Stempel en handtekening van de dierenarts