Göteborgs Kulturkalas

De beste evenementen en festivals in Göteborg

Göteborg is een stad die houdt van grote evenementen. Er valt altijd wel iets te beleven in deze levendige hub van kunst en cultuur, van gigantische muziekfestivals tot kerstmarkten, races, en nog veel meer.

 

De viering van het 400-jarig jubileum van de stad in 2023 maakt dit het perfecte moment om Göteborg tijdens zijn meest bruisende momenten te ervaren. De grote vieringen in de stad zijn echter niet enkel beperkt tot mijlpalen: het is een traditie in Göteborg om elk jaar festivals en evenementen te organiseren. Dit zijn enkele van de beste en grootste evenementen die je gedurende het hele jaar kunt bezoeken in de tweede grootste stad van Zweden. 

Göteborgsgirot

Het grootste fietsfestival van Scandinavië, de Göteborgsgirot, trekt fietsers van alle niveaus voor deelname aan verschillende ritten en wedstrijden in mei. De Gran Fondo Göteborg is de bekendste wedstrijd: een race van 150 kilometer door de stad en het omliggende platteland. Göteborgsgirot biedt ook races van 60 km en 50 km en een levendig festivaldorp in het Heden-park, waardoor het een grote aantrekkingskracht heeft op amateurs én professionals. Het evenement voor 2023 vindt op 27 en 28 mei plaats.

Professionele wielerronde
Göteborgs Kulturkalas

Het Göteborgs Kulturkalas (cultuurfestival Göteborg) transformeert aan het eind van de zomer de pleinen en straten van de stad in één groot feest met alles dat met cultuur te maken heeft. Tijdens dit gratis evenement zijn er allerlei optredens, zoals livemuziek, dans, film, straatkunst, diverse vormen van kunstnijverheid, komedie, poëzie en nog veel meer. De verwachting is dat het evenement zo’n 700.000 bezoekers zal trekken wanneer het van 1 tot en met 3 september plaatsvindt. 

Portret van vrolijke hipstermeid met een muts die haar vriend eten geeft met een vork, zittend op een vouwstoel. Vervaagde man met baard en meisje met bril eten en glimlachen
Göteborgs Jubileumsfirande

Op 2 en 3 juni start Göteborg de viering van het 400-jarig jubileum met Göteborgs Jubileumsfirande. Het gratis festival voor alle leeftijden vindt plaats in Frihamnen en biedt een boeiend, divers muzikaal programma. Je kunt optredens verwachten van het Göteborg Symfonieorkest, lokale indie-rocktroubadour Jens Lekman, popster Sarah Klang, electronicaduo Hooja, en nog veel meer. Daarnaast zal het evenement worden bezocht door de koninklijke familie van Zweden, en is er geweldig eten, dansen, en nog veel meer. Het is een verjaardagsviering die je gewoon niet mag missen.

 

De jubileumviering is echter veel meer dan één weekend. Op de evenementenkalender van het Göteborg-jubileum vind je een volledige lijst met evenementen, tentoonstellingen, en nog veel meer van 2 juni tot en met 3 september. 

Moderne muziekband of zanger en gitarist treden op bij een feest op een dakterras of een concert
Göteborgsvarvet Marathon

De Göteborgsvarvet Marathon, een van de meest geliefde hardloopwedstrijden van Scandinavië, biedt deelnemers de kans om samen met tienduizenden hardlopers langs de bezienswaardigheden en kanalen aan beide kanten van de rivier te rennen. De editie van 2023 is speciaal gepland voor de viering van het jubileum van Göteborg op 3 september en belooft dit jaar extra speciaal te worden voor deelnemers en publiek. 

groep hardlopers die een stadsmarathon loopt
West Pride

West Pride is de vrolijke viering van de LGBTQ-gemeenschap van Göteborg. Het vindt elk jaar in juni plaats en deze keer van 5 tot en met 11 juni 2023. Het festival viert de hele week kunst en cultuur, en begint met een kleurrijke parade. Het biedt concerten, tentoonstellingen, en nog veel meer. Bezoek West Pride voor het volledige programma met de evenementen van dit jaar.  

Mensen zwaaien LGBTQ-gaypride-vlaggen bij een solidariteitsmars
Way Out West

Het grootste zomerevenement van Göteborg, het muziekfestival Way Out West, trekt duizenden bezoekers naar het weelderige Slottsskogenpark voor een weekend vol muziek van wereldklasse uit alle genres. Het festival van 2023 vindt plaats van 10 tot en met 13 augustus en zal dit jaar worden bezocht door verschillende artiesten zoals Britpop-pioniers Blur, Zweedse supersterren Håkan Hellström en Tove Lo, jaren 80 legendes Devo, en nog veel meer. En de shows van Slottsskogen zijn slechts het begin: elke avond gaat het festival tot in de kleine uurtjes door als Stay Out West op verschillende locaties in de stad.

 

En als bonus: Way Out West zal dit jaar op het podium te zien zijn bij de Göteborgs Jubileumsfirande voor een gratis show voor alle leeftijden, ter ere van de 400e verjaardag van Göteborg op 4 juni. Houd de jubileumwebsite in de gaten voor de volledige line-up.

Koppel kijkt naar concert bij openluchtmuziekfestival, achteraanzicht, podium en publiek in de achtergrond
Kerstmarkten

Locaties en buurten in heel Göteborg, en zelfs in heel Zweden, worden elk jaar omgetoverd tot een winterparadijs voor de feestdagen. Kerstmarkten zijn heel groot in Göteborg. Je kunt in de stad genieten van warme chocolademelk, unieke cadeaus, hartverwarmende muziek en al de vrolijkheid van Kerstmis in de populaire buurt Haga. Het pretpark Liseberg wordt getransformeerd tot de Noordpool voor een van de grootste kerstmarkten van Scandinavië. Of je nu de stad gaat bezoeken of op avontuur gaat, hier vind je tijdens de feestdagen zeker iets van je gading. 

Mooie volwassen meid met kop hete drank bij kerstmarkt in Dresden, Duitsland
Göteborg Film Festival

Göteborg vormt in januari het middelpunt van de filmwereld tijdens het 10-daagse Göteborg Film Festival. Dit jaarlijkse festival biedt wereldpremières, interactieve evenementen, feesten, pop-ups, en nog veel meer, terwijl theaters in de stad de rode loper uitgooien voor filmliefhebbers.

rode loper en barrière voor de ingang voor aanvang van een openingsceremonie

Klantenservice

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij je boeking? Neem contact op met onze klantenservice of vind de antwoorden op de meest voorkomende vragen in onze Veelgestelde vragen.