Welke toeslagen, heffingen en kosten zijn van toepassing en wanneer?

Alle gegeven kortingen of punten zijn gebaseerd op het tarief voordat toeslagen en heffingen worden toegepast. De verschillende toeslagen die van toepassing zijn, worden hieronder uiteengezet:

 

Heffingen

Heffingen zijn van toepassing en de kosten variëren afhankelijk van of je met een voertuig reist of te voet. Heffingen voor kinderen bedragen 50% van de verschuldigde kosten voor volwassenen.

 

Milieutoeslagen

Als onderdeel van de inspanningen van de scheepvaartsector om nog groener en milieuvriendelijker te worden, werd begin 2020 een nieuwe limiet op het zwavelgehalte in brandstof geïntroduceerd. Dit is een mondiale verordening die wereldwijd door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) wordt toegepast op alle scheepvaart. Het doel van de verordening is om de uitstoot van zwavel in alle gebieden van de internationale scheepvaart aanzienlijk en gestaag te verminderen. Een limiet van 0,5% zwavel betekende een combinatie van hogere brandstofkosten en/of investeringen in de vloot voor alle ferry-exploitanten in de regio om over te schakelen op brandstoffen met een laag zwavelgehalte of een gelijkwaardige oplossing vanaf 1 januari 2020. Aangezien de bedrijfskosten door de nieuwe richtlijn buiten de controle van Stena Line zijn toegenomen, werd een milieutoeslag geïntroduceerd om de extra kosten te verminderen. Opgelet: tarieven kunnen veranderen afhankelijk van de brandstofprijsontwikkeling, in welk geval alles zal worden gedaan om je hiervan zoveel mogelijk op de hoogte te stellen.

 

De Europese Unie heeft haar Emissions Trading System (ETS) geïntroduceerd in de scheepvaart, wat betekent dat scheepvaartmaatschappijen emissierechten voor CO2-emissies en andere verontreinigende stoffen moeten kopen en dat het geld uit de emissierechten zal worden gebruikt voor het groene fonds van de EU. Voor reizen vanaf 1 januari 2024 zullen we een toeslag opnemen in onze ticketprijzen om de onkosten vanuit de EU te dekken. Dit heeft gevolgen voor ferryroutes tussen twee EU-landen, maar ook - in enige mate - voor routes tussen een EU-land en een niet-EU-land. 

 

Lees hier meer over ETS:
Introductie van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) in de scheepvaartsector in 2024 – de impact op Stena Line en haar klanten – StenaLine.com

 

Servicekosten

Deze toeslag is van toepassing bij het boeken van elke vorm van reizen via de telefoon of persoonlijk in de haven. Deze kosten worden niet in rekening gebracht wanneer je online boekt. 

 

Wijzigingskosten

Deze toeslag is van toepassing wanneer je een wijziging aanbrengt in de vertrektijd, dag of route van een enkele afvaart. Een eventueel verschil in tarief wordt ook in rekening gebracht.

 

Wijzigingen vrijgesteld van wijzigingskosten

• Wijzigingen in passagiersgegevens

• Wijzigingen in autogegevens

• Het toevoegen van hutten, maaltijden of Stena Plus aan een boeking

 

Offline wijzigingskosten

Daarnaast zullen wijzigingskosten in rekening worden gebracht voor wijzigingen die telefonisch of persoonlijk in de haven worden aangebracht aan een boeking die op onze website kan worden gewijzigd. 

 

Annuleringskosten

Er kunnen annuleringskosten van toepassing zijn, maar dit is afhankelijk van je tariefsoort

 

Hotelvakanties en zelfcateringvakanties:

Wijzigingen kunnen kosteloos worden aangebracht in een boeking indien ze binnen 7 dagen na de oorspronkelijke boekingsdatum worden gemaakt en op voorwaarde dat ze ten minste 40 dagen voor vertrek worden gemaakt.