Zoek & boek

De kleurcodes per land

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben


Stena Line kaart
Welk reisadvies heeft jouw bestemming?

Het algemene negatieve reisadvies om naar het buitenland te reizen is met ingang van 15 mei 2021 opgeheven. De Nederlandse overheid heeft kleurcodes per land geintroduceerd. Landen staan nu op rood, oranje, geel of groen, afhankelijk van een aantal COVID-19 gerelateerde factoren.

De regels bij aankomst in een ander land hangen af van waar je de laatste 10 dagen bent geweest.

Meer informatie over de kleurcodes en de regels en adviezen lees je op www.nederlandwereldwijd.nl.


Kan ik reizen naar het Verening Koninkrijk?
Momenteel staat het Verening Koninkrijk op de lijst met "kleurcode oranje". Dit betekent, dat je uitsluitend naar het Verenigd Koninkrijk mag reizen als je een essentiële reden hiervoor hebt. Vakantie wordt niet gezien als essentiële reden. Als je reist met een essentiële reden, let dan goed op de vereisten voor een test, quarantaine en het passenger locator formulier.

Kan ik reizen naar Ierland?
Momenteel staat Ierland op de lijst met "kleurcode geel". Dit betekent dat je naar Ierland mag reizen. Je hoeft niet in quarantaine en geen negatieve test te overhandigen bij terugkomst in Nederland. Let wel op dat het Verenigd Koninkrijk momenteel op de lijst staan met "kleurcode oranje".

Kan ik reizen naar Zweden?
Vanaf 29 augustus staat Zweden op de lijst met "kleurcode oranje". Dit betekent, dat je naar Zweden mag reizen als je kunt overleggen: een coronabewijs met vaccinatiebewijs of een negatieve COVID-19 testuitslag (antigeen, PCR of LAMP) die niet ouder is dan 72 uur of een herstelbewijs. Je hoeft bij aankomst in Zweden niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet getest te worden.
Voor de terugreis naar Nederland geldt vanaf 29 augustus dat je een negatieve NAAT(PCR) test dient te overleggen en bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest moet doen, ook als je gevaccineerd bent.

Kan ik reizen naar Letland?
Momenteel staat Letland op de lijst met "kleurcode geel". Dit betekent dat je naar Letland mag reizen. Je hoeft niet in quarantaine en geen negatieve test te overhandigen bij terugkomst in Nederland.