Zoek & boek

Voorbereiding van uw reis


Welk reisdocument heb ik nodig als ik naar het buitenland reis?

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Op de routes tussen Duitsland en Zweden, Polen en Zweden, Letland en Zweden & Duitsland en Letland dient u in bezit te zijn van een geldig identificatiedocument met een Machine Readable Zone (MRZ) code of chip. Voor EU burgers is een geldig nationale identiteitskaart of paspoort uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER voldoende. Niet EU burgers moeten een geldig paspoort en eventueel een visum hebben. Voor informatie raadpleeg de ambassade of consulaat.

Dit geldt voor alle passagiers, inclusief kinderen.

Op de routes tussen Denemarken en Zweden & Denemarken en Noorwegen, zijn de hieronder vermelde identificatiedocumenten goedgekeurd voor reizigers binnen de EU / EER. Voor reizigers van buiten de EU / EER is het paspoort het enige geldige document. Dit geldt ook voor kinderen.
• Een geldig paspoort met MRZ code
• Een geldig nationale identiteitskaart met MRZ code of chip, die is uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER

Dit geldt voor alle passagiers, maar kinderen onder de 16 jaar reizend met de ouder / ouders zijn uitgezonderd en kunnen reizen op hun ouders ID-kaart.

Voor reizen naar Groot-Brittannië en Ierland dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse of Belgische identiteitskaart.

Visum

  • Voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland is geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, dient u op de website van UK Visas and Immigration te controleren of u een visa nodig heeft om het Verenigd Koninkrijk in te mogen.


Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

  • Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied (Ierland en Verenig Koninkrijk) zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Het toestemmingsformulier kunt u hier downloaden en uitprinten. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.