Zoek & boek

Reisinspiratie Zweden

Zweden is ook in de winter het bezoeken meer dan waard. Op zoek naar inspiratie? Hieronder vind je wat tips.


Reisinspiratie Zweden - Bekijk onze tips
Reisinspiratie: Toplocaties voor wintersport
Toplocaties voor wintersport

Zweden kent meer dan 200 ski gebieden waar je kunt alpine skiën, langlaufen of snowboarden. In Åre vind je het grootste en hipste resort waar zowel beginners als gevorderden heerlijk kunnen skiën. De ski-gebieden in Dalarna als Sälen en Idre zijn kleiner en overzichtelijker en daarmee zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Ook langlaufers kunnen in deze gebieden hun hart ophalen. Er is een groot aantal goed geprepareerde routes beschikbaar, sommige daarvan voeren dwars door de Zweedse wildernis. Wie echt een spektakel wil meemaken, moet gaan kijken naar de befaamde Vasaloppet van Sälen naar Mora. Aan deze wedstrijd doen tienduizenden langlaufers mee.

Reisinspiratie: Sint-Lucia processie
Sint-Lucia processie

In Zweden markeert het Sint-Luciafeest op 13 december het begin van de kerstperiode. Dit feest van het licht heeft zijn wortels heeft in het heidense Midwinterfeest. Elk dorp of stad heeft z’n eigen Lucia of ‘koningin van het licht’ die vooroploopt in een kinderoptocht. Alle meisjes gaan daarbij gekleed in witte kleding, dragen een kaars in de hand en hebben op hun hoofd een kroon van kaarsen. Jongens zijn verkleed als sterrenjongen en delen saffraanbroodjes in de vorm van een kat (lussekatter) of peperkoek (pepparkakor) uit. Natuurlijk zingt iedereen de populaire liedjes uit volle borst mee, al dan niet geholpen door de glögg (een soort glühwein met rozijnen en amandelen).

Foto: © Lena Granefelt/imagebank.sweden.se

Reisinspiratie: Smullen van traditioneel kersteten
Smullen van traditioneel kersteten

Het traditionele Zweedse kerstdiner in Göteborg is vooral voor de visliefhebbers een genot. Zo eet men o.a. gravad lax (gemarineerde zalm), gepekelde haring, rivierkreeft en garnalen. Aan boord van onze schepen naar Zweden en Noorwegen krijg je alvast een voorproefje. Het uitgebreide buffet wordt daar in de maanden november en december omgedoopt tot het “Julbord” waar alle Scandinavische kerstlekkernijen te vinden zijn.

Reisinspiratie: Kerst in Göteborg
Kerst in Göteborg

Tussen 29 november en 6 januari is Göteborg omgetoverd tot Christmas City. Het amusementspark Liseberg is met 5 miljoen lichtjes veranderd in een waar winter wonderland. Je kunt er lekker eten, de kerstman ontmoeten, een middeleeuws dorpje bezoeken en natuurlijk een ritje maken in een van de carrousels. Op de Kungsportsplatsen zingen plaatselijke koren kerstliedjes in de zingende kerstboom van 29 november t/m 22 december. En in de stad zijn diverse kerstmarkten. Bijvoorbeeld in en rond Kronhuset (een monumentaal pand uit 1652) vind je allerlei winkeltjes waar ze originele handgemaakte cadeautjes, chocolade maar ook modern design verkopen.

Foto: © Göran Assner/imagebank.sweden.se

Reisinspiratie: Op bezoek bij de Sami
Op bezoek bij de Sami

Een ritje door de het winterse landschap met een slee getrokken door een rendier een zeer populaire excursie. Je maakt tegelijk kennis met de boeiende cultuur en leefwijze van de Sami, het nomadenvolk dat in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland woont. Nabij Idre Fjäll (Dalarna) zijn hun zuidelijkste nederzettingen te vinden.

Foto: © Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Reisinspiratie: Noorderlicht spotten
Noorderlicht spotten

Wie het noorderlicht met eigen ogen wil zien, maakt een zeer grote kans in het noorden van Zweden. Plaatsen als Kiruna, Jukkasjärvi en Porjus staan erom bekend dat je de ‘aurora borealis’, het groene vuurwerk van moeder natuur kunt waarnemen. Combineer je zoektocht met een overnachting in het IJshotel van Jukkasjärvi dat 200 km ten noorden van de poolcirkel ligt. Elk jaar wordt een deel van het hotel opnieuw opgebouwd en voorzien van spectaculaire ijssculpturen. Hoe cool is dat!