Zoek & boek

Persbericht - Nederlanders gaan op autovakantie


Vier op de tien Nederlanders gaan in 2015 op autovakantie

Autovakanties zijn populair onder de Nederlanders. Dit jaar zijn namelijk vier op de tien Nederlanders van plan om met de auto op vakantie te gaan. Duitsland, België en Frankrijk staan aan de top van landen die we het liefst bezoeken. Nederlanders vullen tijdens de vakantie bovendien graag hun kofferbak met souvenirs, eten en lokale delicatessen die we onderweg kopen voor thuis. Dat onthult het Autovakantierapport 2015, een rapport van Stena Line over de gewoontes van Nederlanders wat betreft autovakanties.

Het Stena Line autovakantierapport is gebaseerd op een statistisch onderbouwd onderzoek waarbij 1000 personen allerlei vragen over autovakanties hebben beantwoord. Het resultaat laat zien dat deze vorm van vakantie erg geliefd is bij de Nederlanders. Dit jaar gaan namelijk vier op de tien Nederlanders, 42 procent, op autovakantie. Een bezoek aan Duitsland staat bij 45 procent van de respondenten op de eerste plaats. Daarna volgen België en Frankrijk met respectievelijk 44 en 39 procent. Ook Zweden, Engeland en Noorwegen zijn populaire landen en zijn in de toplijst terug te vinden.

Veel Nederlanders verkiezen een autovakantie boven een andere vorm van vakantie.

  • 71 procent van de ondervraagden vindt dat een autovakantie meer vrijheid en flexibiliteit biedt.
  • Vier op de tien vinden bovendien de mogelijkheid om spontane gebeurtenissen onderweg mee te maken het leukste van een autovakantie.
  • Een ander voordeel van op vakantie gaan met de auto is, volgens de Nederlanders, de mogelijkheid om onderweg spullen voor thuis te kopen. Souvenirs, eten en lokale delicatessen en kleding staan bovenaan bij de vraag wat men het liefst koopt tijdens de autovakantie.
  • Bijna 60 procent gaat tussen de twee en drie weken met de auto op vakantie.
  • Met de auto op vakantie gaan is vooral een sociaal gebeuren. Slechts twee procent van de respondenten gaat er alleen op uit.
  • Mannen (77%) kruipen gedurende de vakantie het meest achter het stuur.

Felix Hendriks, Head of Travel Nederland over dit rapport: "We hebben dit jaar een grootschalig onderzoek gedaan over autovakantie in al onze markten (negen landen, waaronder Zweden, Noorwegen, Groot-Brittannië en Frankrijk) en we kunnen constateren dat de interesse om met de auto op vakantie te gaan ook buiten Nederland groot is. Autovakanties in Frankrijk zijn het meest populair, waar bijna zeven op de tien Fransen van plan zijn zich dit jaar op de Europese wegen te begeven. De Nederlanders zijn op de vierde plaats geëindigd".