Zoek & boek

Met de fiets naar Engeland of Scandinavië

Wanneer u een fietsvakantie plant naar Engeland of Scandinavië bent u bij Stena Line aan het goede adres. Hier volgen een aantal tips om u te helpen bij de voorbereiding van uw reis.

Wanneer u een fietsvakantie plant naar Engeland of Scandinavië bent u bij Stena Line aan het goede adres. Hier volgen een aantal tips om u te helpen bij de voorbereiding van uw reis.

Online boeken
Passagiers die met de fiets reizen worden bij Stena Line gezien als reizigers met een 'voertuig'. In stap 2 van het boekingsproces kunt u aangeven dat u een ticket met een (snor)fiets wilt boeken. Vergeet daarbij niet het goede aantal fietsen aan te geven.

Voor u vertrekt

Zichtbaarheid van de fiets
Voor al onze bestemmingen geldt, dat uw fiets moet zijn voorzien van vaste lampen. Op de fiets moet het licht vóór wit/geel zijn en achter rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben. In Groot-Brittannië, Zweden en Polen mag het licht knipperen. In de andere landen niet.
Een gele of oranje reflector voor pedalen is verplicht in Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Letland.
Witte reflectoren vóór op de fiets zijn verplicht in Duitsland, Denemarken, Zweden en Letland.
Daarnaast moet uw fiets in Duitsland, Denemarken en Zweden voorzien zijn van gele of oranje reflectoren op de spaken.

Fietshelm
Het dragen van een helm is voor fietsers in de meeste landen waarnaar wij varen niet verplicht. In Zweden en Letland geldt die verplichting wel voor personen die jonger zijn dan 15, resp. 12 jaar. Voor Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen wordt het dragen van een fietshelm sterk aanbevolen.
In alle gevallen is het dragen van een helm verplicht voor snorfietsers en brommers.

Passagiers mee op de fiets
In de meeste landen is het vervoeren van een passagier achter op de fiets toegestaan, mits de fiets er speciaal voor is toegerust. Dat betekent dat de fiets moet zijn voorzien van steunen voor handen en voeten of een goedgekeurd fietszitje.
In Zweden moet de bestuurder minstens 18 jaar oud zijn.

Afwijkende verkeersregels voor de (snor)fiets
We raden u aan zich te verdiepen in de lokale verkeersregels voor (snor)fietsers. Deze kunnen namelijk afwijken van de Nederlandse. In Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Polen en Letland moet u met de snorfiets de verkeersregels van een brommer volgen. In Denemarken, Zweden en Duitsland ziet men de snorfiets of elektrische fiets als fiets, maar gelden er wel aparte verkeersregels voor o.a. maximum snelheid, het voeren van dimlicht overdag en het vervoeren van passagiers.

Op de website van de ANWB kunt u o.a. de afwijkende verkeersregels per land downloaden.

Reflecterende kleding
Wanneer u met de ferry reist, gaat u aan boord via de auto-check-in. Zorgt u ervoor dat u vóór het in- en ontschepen reflecterende kleding draagt. Dan bent u beter zichtbaar voor de andere bestuurders.

Spanbanden Uw fiets wordt tijdens de overtocht met spanbanden vastgemaakt, zodat deze niet kan omvallen en beschadigen. Spanbanden zijn aanwezig op de ferry. We raden passagiers echter aan om eigen spanbanden mee te nemen, aangezien we niet in alle gevallen kunnen garanderen dat de banden aan boord schoon zijn.

Check-in
U dient in te checken bij de auto check-in. Hier ontvangt u, indien u een hut heeft gereserveerd, de sleutel voor uw hut.
Houdt u er rekening mee dat er in de meeste havens na de check-in geen aparte wachtruimte is, waar u met slecht weer kunt schuilen.

Inschepen
Zorgt u ervoor dat u voor u aan boord gaat reflecterende kleding draagt en indien deze beschikbaar is een fietshelm.
Stap vóór u aan boord gaat van uw fiets. Het is niet toegestaan fietsend aan boord te gaan.
Begeeft u zich nooit tussen de overige (rijdende) voertuigen voor u. Blijf op veilige afstand van vrachtwagens. U bent mogelijk niet goed zichtbaar voor de bestuurders.
Volg te allen tijde de instructies op van het personeel aan boord. Zij zullen u naar de fietsenstalling begeleiden en u assisteren bij het zekeren van uw fiets als dat nodig is.
Onthoudt u de plaats waar uw fiets gestald staat en welke kleur trap u gebruikt bij het verlaten van het autodek.
Tijdens de overtocht heeft u geen toegang tot het autodek. Laat daarom geen bagage of waardevolle spullen achter op uw fiets.

Ontschepen
Let u op de omroepberichten. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat u pas naar het autodek gaat, wanneer het personeel dit aangeeft.
Zorg ervoor dat u voor het ontschepen reflecterende kleding en indien beschikbaar een fietshelm draagt. Wacht u op instructies van het personeel voordat u het schip verlaat.
Stap pas op uw fiets als u het schip verlaten heeft. Het is niet toegestaan fietsend van boord te gaan.
Let op de andere voertuigen die het schip verlaten. Blijf op veilige afstand van vrachtwagens. U bent mogelijk niet goed zichtbaar voor hun bestuurders.