Voorbereiding van uw reis


Welk reisdocument heb ik nodig als ik naar het buitenland reis?

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Op de routes tussen Duitsland en Zweden, Polen en Zweden, dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort met een Machine Readable Zone (MRZ) code, nationale identiteitskaart uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER of rijbewijs uitgegeven in de EU / EER.

Op de routes tussen Letland en Zweden & Duitsland en Letland is een geldig paspoort of identiteitskaart het enige geldige reisdocument.
Dit geldt voor alle passagiers, inclusief kinderen.

Op de routes tussen Denemarken en Zweden & Denemarken en Noorwegen, zijn de hieronder vermelde identificatiedocumenten goedgekeurd voor reizigers binnen de EU / EER. Voor reizigers van buiten de EU / EER is het paspoort het enige geldige document. Dit geldt ook voor kinderen.
• Een geldig paspoort met MRZ code
• Een geldig nationale ID-kaart, die is uitgegeven door een instantie binnen de EU / EER
• Een geldig rijbewijs afgegeven in de EU / EER
Dit geldt voor alle passagiers, maar kinderen onder de 16 jaar reizend met de ouder / ouders zijn uitgezonderd en kunnen reizen op hun ouders ID-kaart.

Voor reizen naar Groot-Brittannië en Ierland dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse of Belgische identiteitskaart.

Visum
  • Voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland is geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, dient u op de website van UK Visas and Immigration te controleren of u een visa nodig heeft om het Verenigd Koninkrijk in te mogen.


Reizen met minderjarige kinderen
  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

  • Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied (Ierland en Verenig Koninkrijk) zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Het toestemmingsformulier kunt u hier downloaden en uitprinten. Denk ook aan de landen waar u doorheen reist op weg naar de bestemming.