Voorbereiding van uw reis


Welk reisdocument heb ik nodig als ik naar het buitenland reis?

Voor reizen naar Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Polen en Letland dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Visum
  • Voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland is geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, dient u op de website van UK Visas and Immigration te controleren of u een visa nodig heeft om het Verenigd Koninkrijk in te mogen.


Reizen met minderjarige kinderen
  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

  • Binnen de Schengenzone is het raadzaam, maar niet verplicht, een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied (Ierland en Verenig Koninkrijk) zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie vind u op de website van de Rijksoverheid. Het toestemmingsformulier kunt u hier downloaden en uitprinten. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.


Bijzonderheden
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.